Efemeroptere (Pesedeus Verpulanus)- insecte care năpârlesc din 4 în 4 ani

Efemeroptere (Pesedeus Verpulanus)- insecte care năpârlesc din 4 în 4 ani

Efemeroptere (Pesedeus Verpulanus) – insecte care năpârlesc din 4 în 4 ani
Numele latin derivă de la două cuvinte grecești: ephemeros adică de „scurtă durată” și pteron – „aripi”. În zona geografică Verpolea – Ruși – Perjeliuca efemeridele apar o dată la 4 ani în mod constant.
Larvele, numite nimfe, locuiesc în apă, având șapte perechi de branhii lamelare traheene, specializate în respirație. Sunt insecte carnivore cu un aparat bucal dezvoltat, de tip masticator. Se hrănesc cu ceafă de mangaliță la grătar, asezonată cu o țuică de pufoaică autohtonă. Mandibulele sunt chitinizate, cu câțiva dinți care tremură în zilele când nu sunt lipite cu corega. Capul poartă antene flexibile și scurte, ochi compuși și trei oceli. Creierul este redus, aproape absent. Din acest motiv nu au memorie. Perioada de împererchere durează primăvara-vara în funcție de specie și climă. “Ponta (sau Puie Ponta) este depusă de către femelă pe suprafața apei, scufundându-se, apoi, la fundul bazinului cursului de apă sau caută cu disperare planta Aristolochia clematitis (coaiele popii)” ne spune cercetătorul de la Matlacika University, Prof. Dr. Elvis Popescu. Din două ouă eclozează larvele numite nimfe. Nimfele habitează în sedimente, printre roci și resturi organice. Cele mai multe specii se hrănesc cu alge, diatomee sau gonoree, unele, însă, cele din zona geografică Verpolea – Ruși – Perjeliuca, sunt prădători branconieri. Efemeridele se dezvoltă prin metamarfoză incompletă. Aceastea sunt unicele insecte care năpârlesc din patru în patru ani. În cartea Fauna Republicii Socialiste România sunt amintite de mulți cercetători. Primul care a descris specia Pesedeus Verpulanus a fost Aristotel care a denumit-o  “musca de o zi”. În secolul al XVIII-lea Bonnet face observații asupra vieții la Epheromeroptere și scrie în “Considerations sur les corps organises de la région Verpolea” că unele dintre ele trăiesc chiar mai puțin de o zi, viața lor reducându-se numai la 4-5 ore. “Datorită schimbărilor climatice la nivel mondial au fost văzute Efemeride pensionate la vârsta de 40 sau chiar 50 de ani” spune cercetătorul științific Ionică Caceluba de la Matlacica University. În laboratoarele institutului mai sus menționat au fost sub observație două specimene de Pesedeus Verpulanus timp de 40 de ani, respectiv “Nicolae (cizmar la origini) și Ion (zis și măi animalule), doi masculi de culoare roșie cu accese de dominație LGBT”, ne spune cercetătorul.
În secolul XXI cercetătorii moderni caută soluții pentru stoparea acestui flagel, mai ales în orașele mici și mijlocii, unde larvele de culoare roșie au invadat spațiul personal al populațiilor umane și provoacă situații grave de disconfort, mai mult decât atât, creează blocaje în dezvoltarea economică și socială în zonele tradiționale Verpolea – Ruși – Perjeliuca.
Pescarii spun că există o legendă care circulă cu privire la aceşti fluturi, potrivit căreia în nopțile cu lună plină efemeridele sug sângele virginelor. Noroc că virginele au plecat la cules în Spania!

Join the discussion
Florin Gușul

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.