Fomes fomentarius de asfalt sau din viața plantelor urbane

Fomes fomentarius de asfalt sau din viața plantelor urbane

Fomes fomentarius de asfalt sau din viața plantelor urbane

Nu, nu mă refer la cei ce aruncă cu părereri „pertinente” despre orice, omniprezente pe platforme de socializare sau în public. Nu, nu mă adresez celor care o dau pe hatereală care se vrea o paradigmă doar, doar o să vadă lumea că au și ei o doctrină despre whatever chiar dacă le ghiorțăie mațele de atâtea cunoștințe redundante asimilate cu greu pe Podul Căscaților. Nu, nu este vorba despre definiții copiate cu sârg de pe Wikipedia sau din Oaza. Chiar dacă se gândesc că maică-mea are cratimă sau apostrof nu, nu este vorba despre foame.

Fomes fomentarius din încrengătura Basidiomycota în familia Polyporaceae și de genul Fomes, denumit în popor iască sau văcălie de iască, este o ciupercă otrăvitoare. O ciupercă ce crește pe corpul altei specii. Ciuperca produce slăbirea structurii corpului parazitat, pricinuind putregaiul alb, în ultimii 30 ani e putregai trandafiriu, și ducând frecvent la îmbolnăvirea gazdei. Iubește mult rahatul, dar nu cel din cozonac. Mai mult decât atât,  trăiește ca saprofit pe trunchiurile bătrâne, bolnave sau chiar în putrefacție.

Am văzut comentarii infectate de candidoză digitală postate de ciupercile otrăvitoare la o fotografie cu bătrânii de la un azil care sărbătoreau revelionul. Acești paraziți saprofiți care produc doar fermentație alcoolică sunt micoze fără conștiință și degajă intoxicații cibernetice morale. Revenind la specia Fomes fomentarius de asfalt, această specie anamorfă care se înmulțește asexuat prin bodegi și alte spații europene insalubre cu specia Agaricus Xanthodermus (acest neabețedat care parazitează semințele de Helianthus Annuus) există doar pentru a produce candidoze bucale prin care dejectează elucubrații „științifice”. Acești paraziți elimină  constant spori și coabitează excelent cu alte specii precum Scarabaeus, dar despre ei vom discuta într-o altă emisiune. Cu drag!

Join the discussion
Florin Gușul

Please note

This is a widgetized sidebar area and you can place any widget here, as you would with the classic WordPress sidebar.